Belgian Brasserie Henri
Cím: 1011 Budapest, Bem rakpart 12.
Telefon: +361 201 5082
Corsendonk

Magunkról

A 90-es évek közepén Magyarországon kialakult egy vendégkör amelyiknek már nem csak a kőbányai volt világos. Bebizonyosodott, hogy igenis van helye a színesebb sörpalettának, s nálunk is szép számmal vannak olyanok, akik fogékonyak a sörkülönlegességek iránt.
Ez a felismerés és a belgiumi útjaink során ott megtapasztalt hihetetlenül gazdag sörválaszték adta az ötletet, mi lenne, ha megcsinálnánk a főváros, sőt az ország első belga sörözőjét?
Az elhatározást tettek követték és belevágtunk a Bem rakparti belga söröző építésébe. Ment is minden a maga útján, fejtörést csak az okozott, hogy honnan szerezzük be a belga söröket, ráadásul annyifélét, hogy az már valódi választéknak hasson. Ne feledjük, a Borsodi Sörgyár akkor végezte a pionírmunkát, s hozta be az első sörkülönlegességeket, ami számunkra választékbővítésnek épp elég volt, egy belga söröző kínálatának viszont meglehetősen szerény.
Igy létrehoztunk egy importőr vállalkozást, és magunk kezdtük behozni Belgiumból a különlegességeket. Eleinte persze jóval kevesebb félét, mint manapság, talán másfél tucatnyit. Magyarországon azonban ez akkor maga volt a csoda. Az első időkben mi magunk jártunk ki Belgiumba kis furgonnal, utánfutóval. Sorra látogattuk a sörgyárakat, s akikkel sikerült megegyezni, azoktól elkezdtük vásárolni a sört.
Ma már több mint nyolcvan féle sört "importálunk", amiket a saját üzleteink mellett a nagy- és kikereskedésünkben is forgalmazunk. A választék folyamatosan változik, idönként behozunk új söröket, teszteltetjük vendégeinkkel, és ha elnyeri tetszésüket, akkor megtartjuk. Az is előfordul, hogy amikor hazajön Belgiumból egy törzsvendégünk, és azt mondja: ilyen és ilyen sört ittam kint, nagyon ízlett, akkor azt - ha sikerül a gyárral nyélbeütni azüzletet - behozzuk neki.
Amikor jönnek az idénysörök, például a karácsonyiak, akkor azok felkerülnek a söröző kínálatára.

Napjainkban 150 féle üveges és 11 féle csapolt sört tudnak megkóstolni Kedves Vendégeink!

Nálunk a gasztronómia egy kicsit megfordul, hiszen nem ételhez ajánlunk italt, hanem sörhöz ajánlunk ételt.

" A belga konyha tulajdonképpen francia, de ha jó francia ételeket akarsz enni, akkor Belgiumba kell menni. " - mondta Michael Carlier a Belga Királyság volt magyarországi nagykövete

Híres emberek véleménye rólunk.

Az úgy volt...
...hogy nem lehetett letagadni. A vallon-francia konyha címerszámba menő fokhagymaszaga itt oly átható és stabil volt, hogy akár rá lehetett volna könyökölni. És ugyanilyen ragaszkodó kabáton, hajban. Aligha akadt feleség, élettárs, szerető, de anya vagy apa, aki akár másnap, szabadban már öt lépésrről ne jött volna rá első szippantásra, hol és főleg mivel töltöttük a legutóbbi estét. Mégis itt futottunk össze a következő alkalommal is. Márpedig alkalom, mint tapasztalatból mindannyian tudjuk, számolatlanul terem. Szóval csak azért is a "Kisbelgában". Mert nekünk Kisbelga volt a Henri, az "Aonri" kezdetektől fogva - talán a kiejtés bizonytalaságát kikerülendő.
Aztán egyszer megegyeztek a házuk népével. Ebben az országban példátlan módon úgy, hogy mindenkinek jó legyen. És Henrik (minimum kilencedik, bár magyarnak mindenképpen első Henrik) talán negyedik születésnapjára elkészült a konyhát, éttermet, házat mindmáig tökéletesen szolgáló szellőztetőrendszer. Ettől, miközben a hely vonzereje szemernyit sem hanyatlott, a példátlan sörválaszték, a tengeri gyíkbékák kínálatának csábítása változatlan maradt, észrevétlenül elmaradoztak az árulkodó kísérőjelek. Nem igényelt többé bizonyos hősiességet kitartani a Kisbelga mellett.
Úgy hogy most már végképp nem tudom, mi szólhatna ellene: akkor holnap, mint rendesen, a Kisbelgában?!

Papp Márió